Workshops met Ornamentjes

Op verzoek van het poppenhuisblad Dolls House Nederland heb ik verschillende workshops gemaakt met messing ornamentjes en Swarovskikralen.
Deze ornamentjes en kralen zijn te koop op beurzen en in de goed gesorteerde poppenhuiswinkel.

 

 

De fruitschaal (helemaal onder aan deze pagina beschreven) en bovenstaande tafellamp staan in het poppenhuis "Het Kleine Loo", geschonken door DollsHouse Nederland aan prinses Maxima en haar kinderen. En daar ben ik best trots op.

De fruitschaal heeft een plekje gevonden op de consoletafel in de "Schilderijengalerij" en de tafellamp staat op de toilettafel van het "Boudoir in Moorse stijl".


HANGLAMP

Deze sfeervolle hanglamp is zeer eenvoudig te maken.


Onderdelen: voor de ornamentjes zie de foto
van de opengewerkte langwerpige buisvormige kralen, zoveel als u denkt voor de lengte nodig te hebben
stukje flexibele slang of dun drinkrietje die precies in de langwerpige kraal past, een wattenstaafje waar u de watten van af haalt, past precies in de kraal die ik heb gebruikt (omdat de randen van de buisjes niet helemaal recht zijn, kun je ze beter niet aan elkaar lijmen,dan zou de buis scheef worden)
nagellak
sieradenlijm
cirkitlampje

Zo maakt u het:
Begin met het lampenkapje aan de binnenkant dicht te vloeien met nagellak.Begin bij het rijtje het meest in het centrum (de drie gaatjes). Zorg dat je voldoende nagellak op het kwastje hebt en strijk dit aan de binnenkant over het gaatje, zodat het gaatje dichtvloeit. Nu opnieuw indopen en het volgende gaatje dichtvloeien. Laat het geheel goed drogen.

Lijm één buiskraaltje op de dop die tegen het plafond komt en één buiskraaltje op de lampenkap. Knip een stukje van het slangetje, wattenstaafje of rietje af, een halve centimeter korter dan de lengte van het aantal buisjes die u wilt gebruiken.
Steek het snoer van het cirkitlampje door de onderkant van het kleinste kapje, daarna door de onderkant van de lampenkap met het ene buisje, dan door het slangetje, schuif nu de buisjes die ertussen moeten komen op het slangetje en tenslotte door de plafondkap.

TAFELLAMP  


Benodigdheden: zie onderstaande foto, nagellak in verschillende kleuren, sieradenlijm, cirkit lampje, buigtangetje, ijzerboortje.

Begin met het lampenkapje aan de binnenkant dicht te vloeien met nagellak. Begin bij het rijtje het meest in het centrum (de drie gaatjes). Zorg dat je voldoende nagellak op het kwastje hebt en strijk dit aan de binnenkant over het gaatje, zodat het gaatje dichtvloeit. Nu opnieuw indopen en het volgende gaatje dichtvloeien. Werk zo het eerste randje af. Als de nagellak droog is ga je verder met het tweede rijtje, weer laten drogen en zo verder totdat alle gaatjes zijn gevuld. Als je slechts één kleur gebruikt kun je de hele binnenkant tegelijk afwerken. Laat steeds drogen met de bolle kant naar onder, zodat het teveel aan nagellak niet in de lege gaatjes loopt.
Je kunt de kleurtjes ook door elkaar gebruiken. Als de kap droog is lijm dan bovenop de kap het kleine messing dopje ter versiering.

Boor in de schuine zijde van de voet van de kraal een gaatje waardoor het stroomdraadje kan lopen. Buig de armen van de lampenkaphouder ongeveer 45°. Zorg dat de armen alle 4 even ver omgebogen zijn, anders komt de kap er scheef op te staan.
Lijm nu de lampenkaphouder boven op de voet van de lamp en daar bovenkap het kleine sierkapje. Zorg dat de gaatjes van het sierkapje, de lampenkaphouder en de voet van de lamp niet dicht gaan zitten met lijm, even doorprikken, zodat het cirkitlampje er na het drogen doorheen kan.
Laat het geheel goed drogen. (Tijdens het drogen kunt u verder met het kapje dichtvloeien.)
Als het geheel droog is en goed stevig, voer dan het cirkitlampje van boven naar beneden door het lampje, daarna steekt u het draadje terug door het gaatje die u aan de zijkant van de voet hebt geboord.
Als de nagellak van de lampenkap nu ook goed droog is, doe dan lijm op de punten van de lampenkaphouder en zet de kap recht op de houder.

BADSET

U heeft nodig:
ovaal ornamentje 19x26 mm met opengewerkt opstaand randje
1 opengewerkte messing kraal Ø 1 cm
1 bewerkt kapje Ø 1 cm
1 halve messing kraal Ø 8 mm
1 messing opengewerkt messing ornamentje Ø 5 mm
2 pinnen
1 swarovski kraal taps toelopend 6x6,6 mm
1 swarovski kraal Ø 3 mm
1 swarovski kraal Ø 4 mm
1 swarovski kraal Ø 6 mm
pareltjes Ø 1 mm
nagellak
sieradenlijm
kniptangetje

Zomaakt u het:

Ronde doosje met deksel:
Vloei met nagellak de binnenkant van de grote opengewerkte messing kraal dicht. Doop voor ieder gaatje opnieuw in de lak. Laat de kraal goed drogen. Lijm daarna het bewerkte kapje van 1 cm doorsnede op de openzijde van de kraal.

Badparel schaaltje:
Knip een stuk van een pinnetje af, zoveel dat er ongeveer 3 mm aan blijft. Lijm daarop de halve kraal met de bolle zijde naar beneden. Als dit goed droog is, vul het dan met ongeveer 25 piepkleine pareltjes.

Grootste parfumflesje:
Doop het staafje van het pinnetje in de lijm. Schuif de tapse swarovski kraal met de lange kant naar beneden, op het pinnetje. Lijm daarna het opengewerkte ornamentje van 5 mm met de holle kant naar beneden op de swarovski kraal. Lijm daar bovenop de swarovski kraal van 4 mm.

Kleinere parfumflesje:
Doop het staafje van het pinnetje in de lijm. Schuif de swarovski kraal van 6 mm op het pinnetje en lijm daar bovenop de swarovski kraal van 3 mm.

PARFUMFLESJES

U heeft nodig:
messing ornamentje 14x19 mm met opengewerkt opstaand randje
2 messing pinnetjes
1 swarovskikraal Ø 8 mm
1 swarovskikraal Ø 6 mm
1 swarovskikraal Ø 4 mm
2 messing dopjes Ø 3 mm (bovenkant glad, binnenkant iets uitgehold)
1 strassteentje Ø 3 mm
sieradenlijm
kniptangetje

grootste parfumflesje
Doop een pinnetje in de lijm, schuif de grootste kraal (8 mm) erop. Lijm daar bovenop een messing dopje en versier het dopje met een strassteentje.

kleinere parfumflesje
Doop een pinnetje in de lijm, schuif de kraal van 6 mm erop. Lijm daar bovenop de kraal van 4 mm en daar bovenop het messing dopje.

SFEER MAKERS

 
U hebt nodig (zie de foto):
1 ovaal ornamentje met opengewerkt opstaand randje van 19x26 mm
mooi flesje van ongeveer 25 mm hoog
1 of 2 mooie glaasjes
2 pinnetjes
1 taps toelopende kraal lengte 12 mm
2 halve messing kralen met gekartelde rand Ø 8 mm
1 messing kapje, bewerkt Ø 8 mm
1 messing kettingstopje lengte 4 mm Ø 4 mm (hier komt uiteindelijk de kaars in te staan)
1 kettelstift (minimaal 4 cm lang)
1 swarovski kraal van 6 mm
2 swarovski kralen van 4 mm
1 kaars
sieradenlijm
kniptangetje

Zo maakt u het:

Neem voor het drogen van de lijm voldoende tijd…... ga intussen iets anders maken.

Vaasje en bonbonschaaltje:
Knip van beide pinnetje zoveel af, dat er ongeveer 3 á 4 mm aan het voetje blijft zitten. Lijm op het ene pinnetje de taps toelopende kraal met de smalste kant naar onder en op het andere pinnetje een halve messing kraal met gekartelde rand.

Kandelaar:
Smeer de kettelstift in met lijm. Schuif daar een halve messing kraal met gekartelde rand op met de bolle kant naar boven. Schuif aansluitend een kleine, een grote en dan weer een kleine swarovski kraal aan, steeds met een beetje lijm ertussen. Knip nu de kettelstift 1 mm boven de laatste kraal af. Lijm daar bovenop het bewerkte messing kapje, met de holle kant naar boven. Lijm in dit kapje het kleine kettingstopje van 4 mm. Als het geheel mooi recht is (zolang het nog niet droog is kun je het voorzichtig een beetje bijbuigen), laat je het goed drogen. Lijm als laatste de kaars erin.

Zet een mooie bloem of meerdere bloemen in het vaasje en vul het bonbonschaaltje met lekkere bonbons.

 

VOOR DE ZOETEKAUW


U heeft nodig (zie de foto):
2 platte opengewerkte ornamentjes Ø 20 mm
4 pinnetjes
3 ronde goudkleurige kralen Ø 4 mm
1 halve ronde kraal met gekarteld randje Ø 11 mm
1 taps toelopende messing kraal lengte 12 mm
1 swarovski kraaltje Ø 3 mm
sieradenlijm
kniptangetje
buigtangetje

Zo maakt u het:

Servettenstandaard:
Buig voorzichtig met het tangetje één van de ornamenten dubbel. Doe dit precies tussen twee motiefjes in. Knip een pinnetje tot ongeveer 3 mm af. Lijm het ornamentje op het pinnetje en laat goed drogen. Knip een paar vierkante servetjes, vouw ze in een punt en zet ze erin.
Koekjesschaal:
Doop een pinnetje in de lijm en schuif een ronde kraal van 4 mm op het pinnetje. Lijm daar bovenop een ornamentje van 20 mm. Als het geheel goed droog is, lijm dan helemaal op het bovenste puntje het swarovski kraaltje.

Chocolaschaaltje:
Doop een pinnetje in de lijm en schuif een ronde kraal van 4 mm op het pinnetje. Knip 3 mm boven de ronde kraal het pinnetje af. Lijm daar bovenop de halve kraal. Vul met (fimo) chocolaatjes.

Vaasje:
Doop een pinnetje in de lijm en schuif een ronde kraal van 4 mm op het pinnetje. Knip 3 mm boven de ronde kraal het pinnetje af. Lijm daar bovenop de taps toelopende kraal. Zet een mooie roos in het vaasje.

 

 
    WANDKANDELAAR      

U hebt nodig:

ornamentjes (zie onderstaande foto), spiegelfolie, een knip- en een buigtangetje, sieradenlijm en een kaarsje of als u er een brandend kaarsje in wilt hebben: kandelaar lamphouder (EM2028 Karweipost), kaarslampje (EM2023 Karweipost), goudkleurige verf.

Werkwijze: Knip de spiegelfolie op maat, zodat het mooi achter het ovaal past. Knip van het vierarmige ornamentje één arm af, precies tegen het middenrondje. Buig het uiteinde van het afgeknipte stangetje ongeveer 2 á 3 mm haaks om. Steek dit in het onderste gaatje van het lijstje, het omgebogen stukje omhoog wijzend. Lijm dit vast met de sieradenlijm en laat het goed drogen. Lijm het kleinste dopje, waar de kaars in moet komen te staan, in het schaaltje. Lijm de spiegelfolie achter het lijstje. Als alles goed droog is lijmt u het schaaltje op het oog van de arm van de kandelaar. Lijm de kaars erin en laat weer goed drogen.

Gebruikt u een elektrisch lampje, schilder dan de draadjes van het lampje goudkleurig. Als de draadjes droog zijn, steekt u deze door het kleinste dopje en het schaaltje. Zet de kaarsenhouder met een tipje lijm vast.

 

FOTOLIJSTJES

Voor de lijstjes aan het lintje heeft u nodig:

3 ovale ornamentjes van 13x10 mm, 3 messing strikjes van 5x5 mm, 1 messing ophangoogje (doorsnede ongeveer 4 mm), 3 kleine ovale fotootjes die in de lijstjes passen, 10 cm smal lint van ca. 3 mm breed, sieradenlijm, naald en draad in de kleur van het lint, schaartje met ronde punt. Ornamentjes staan hieronder op de linkerfoto.

	       

Werkwijze: Knip de fotootjes op maat en plak deze in de lijstjes. Lijm de messing strikjes met sieradenlijm boven op de rand van de lijstjes. Laat de lijm goed drogen. Haal het lintje door het ophangoogje en vouw het 1 cm om en zet dit met kleine steekjes vast. Verdeel nu de 3 lijstjes over het lint. Doe wat sieradenlijm op het lintje, daar waar het lijstje moet komen. Druk het lijstje op de ingelijmde plek en duw stevig aan. Knip de lengte van het lintje op de gewenste maat.

Voor de losse staande fotolijstjes heeft u nodig:

ovale messing lijstjes van 13x10 mm, messing klemmetjes, fotootjes, sieradenlijm, kniptangetje (zie rechter foto hierboven).

Werkwijze: Knip een fotootje op maat en plak deze in het lijstje. Knip met het tangetje de uitstekende puntjes van de klemmetjes. Lijm het klemmetje zó achter het lijstje dat één zijde steunt op de tafel en de andere zijde tegen het lijstje rust. Goed laten drogen.

Onderstaande foto's kreeg ik opgestuurd naar aanleiding van deze workshop van Sanneke van Dijk. Zij heeft de foto's van haarzelf en haar 3 broers verkleind en ingelijst. Erg leuke reactie.

 

FRUITSCHAAL

U hebt nodig:

1 ornament doorsnede 35 mm, 1 ornament doorsnede 28 mm, 1 kettingstop ca. 1 cm hoog, cocktailprikker, 1 opengewerkte buisvormige messing kraal van ca. 10 mm lang, sieradenlijm, grijze, zwarte en zilverkleurige acrylverf.

Werkwijze: Lijm het grootste ornament op de kettingstop. Lijm precies in het midden bovenop het grootste ornament, de buisvormige messing kraal. Lijm het kleinste ornament weer bovenop de buisvormige kraal. Steek ter versteving een cocktailprikkel door het bovenste ornament, de messingkraal, het onderste ornament en de kettingstop. Laat het geheel goed drogen. Schilder de fruitschaal eerst met de zilverkleurige verf. Weer goed laten drogen. Daarna gebruikt u de zwarte en grijze verf om wat verkleuringen aan te brengen.

Deze brief kreeg iedereen die aan het poppenhuis "Het Kleine Loo" had meegewerkt. Met een foto van Maxima en Amalia vóór het poppenhuis.

 

The Arthur * Brimble´s * The Emmerson Row * Het Schooltje * Het Blauwe Keukentje * Zit-slaapkamer * De Porseleinwinkel * Dameszitkamer 

The Manorhouse * The Mansion * Antiekwinkel * Tearoom * Hoedenwinkel * Muziekschool * Stoffenwinkel * Bibliotheek * De Babyshop 

Verschillende Miniaturen en een workshop * Het Kersthuis * Kruidenierswinkel Nr. 17 * Plantenkasje * The Queen Vic * De Buren * Boerderijtje

Breien patronen Sharon de Vries * Breien en haken * Borduren * Lingeriewinkel * Workshops Ornamenten * Robbiekamer * Heksentafel

Casa Romantica * Kastje Moonlight Bay en Leigh * Boekenkast * Miniaturen van Papier * Country Kitchen * Bakkerswinkeltje *

Links * Beginpagina